Proefrit maken

Verzekeringen voor je auto: weet jij de ins- en outs?

Geplaatst op

Aanvullende verzekeringen, Beperkte Casco en Volledig Casco verzekeringen en WA verzekeringen: de verzekeringen voor een auto zijn eindeloos. Schade rijden aan jouw óf een auto van een ander is al vervelend genoeg, maar als achteraf blijkt dat je verzekeringen niet in orde zijn, kunnen de gevolgen van kwaad tot erger worden. Daarom staan voor zowel huidige autobezitters als toekomstige autobezitters in dit artikel de feiten op een rij. Zo stap jij volgende keer vol vertrouwen je auto in.

 

WA-verzekering

WA-verzekering: iedereen heeft er al eens van gehoord en als je een eigen auto hebt, dan móet je er wel mee bekend zijn. Deze verzekering is namelijk verplicht in Nederland. Maar ondanks dat het een verplichte verzekering is, weet jij waarvoor je wel of niet gedekt bent?

 

WA verzekering staat voor …

Wettelijk aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering betekent dat jij verzekerd bent voor de schade die jij aan een auto van een ander toebrengt. Let op: hiermee is de schade aan jouw eigen auto dus niet gedekt. Omdat de kosten op deze manier na een aanrijding flink kunnen oplopen, is het verstandig om een WA-verzekering uit te breiden met een verzekering waarbij ook de schade aan jouw eigen auto is gedekt. Voorbeelden van deze verzekeringen zijn een Beperkt Casco en een Volledig Casco verzekering.

 

Beperkt Casco of Volledig Casco: wat past bij jou?

Zoals wellicht al verwacht verschillen deze verzekeringen in de mate waarin de schade aan jouw auto gedekt wordt. Zo verzekert een Beperkt Casco verzekering schade die ontstaat door ruitbreuk, brand, storm en diefstal. Hier valt schade naar aanleiding van een (door jou veroorzaakte) aanrijding dus niet onder. Hiervoor moet je een aanvullende Volledig Casco-verzekering hebben afgesloten. Wist je trouwens dat deze verzekering tevens schade veroorzaakt door vandalisme dekt?

 

Gedekt tot nieuwwaarde of aanschafwaarde?

Ondanks dat de woorden aanschafwaarde en nieuwwaarde op elkaar lijken, duiden ze zeker niet op hetzelfde. Ben jij in het bezit van een occasion? Dan ben je bij aanschafwaarde verzekerd tot het bedrag waarop jij jouw auto hebt aangeschaft. Nieuwwaarde is de dekking bij de aanschaf van nieuwe auto’s, waarbij je verzekerd bent tot het bedrag wat jouw auto nieuw zou kosten. Best een groot verschil dus.

 

Verzekeringen voor lease auto’s

Ben jij in het bezit van een zakelijke lease auto? Dan ligt het eraan wat voor vorm van zakelijk leasen contractueel is vastgelegd door u of uw werkgever. Zo is bij full operational lease tevens de verzekering in de prijs begrepen en heeft u hier geen omkijken meer naar. Bij Private Lease ligt het aan wat u zelf heeft afgesloten. Vaak zit hier al wel de WA-verzekering en een vorm van Casco verzekering bij inbegrepen.

 

Tips voor het afsluiten van een autoverzekering

Met het aanbod aan verzekeringen kan je al snel door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast verschillen de prijzen van verzekeringen bij diverse verzekeraars ook nog eens sterk. Bedenk je hierbij wel dat niet goed verzekerd zijn bij bepaalde gevallen nog veel duurder kan uitvallen. Een ongelukje zit in een klein hoekje…

Let daarom altijd goed op dat je weet waarvoor je precies verzekerd bent en verdiep je in het aanbod van meerdere verzekeraars. Er zijn diverse vergelijkingswebsites die jou een idee kunnen geven welke aanvullende autoverzekeringen het beste bij jou passen. Daarnaast kan je ook altijd even op je heen vragen welk soort verzekeringen vrienden en familie hebben afgesloten en of zij hier goede ervaringen mee hebben.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden