Proefrit maken

Letselschade tijdens een proefrit. Wat kan ik doen?

Geplaatst op

Het belooft een leuke dag te worden, je kijkt er misschien al een tijdje naar uit: je gaat een nieuwe auto uitproberen bij de dealer. Een proefrit is leuk en een beetje spannend. Daarnaast is het ook risicovol, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Zelfs een beetje schade kan al flink wat geld kosten, daarom is het belangrijk om goed verzekerd te zijn. Maar helemaal lastig wordt het wanneer je een ongeluk krijgt en daardoor letselschade oploopt. Hoe zit het dan met de afwikkeling van de schade? Dit laatste nemen we in deze blog met je door. Laat je in het geval van letselschadegoed informeren door een expert letselschade-verkeersongeval.

Verplichte verzekering

Het is in Nederland verplicht om een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor de auto te hebben (WA). Deze verzekering dekt de schade aan de auto van een ander, dus de schade die je veroorzaakt of de schade die de ander aan jouw auto veroorzaakt. Een allriskverzekering dekt ook schade aan de ‘eigen’ auto. Maar hoe zit het nu met letselschade die je oploopt tijdens een proefrit?

Letselschade tijdens een proefrit

Stel je maakt een proefrit en je wordt bij een stoplicht van achteren hard aangereden, waardoor je letsel hebt en hierdoor een bepaalde tijd niet kunt werken. Dan is deze schade te verhalen op de tegenpartij als deze aansprakelijk is. Laten we er vanuit gaan dat deze daadwerkelijk aansprakelijk is, dan is het zaak om zo snel mogelijk een aantal belangrijke stappen te nemen:

  1. Spreek eerst je eigen verzekeringen aan, daarna die van de tegenpartij. Je zal een eigen risico hebben, dit kan als schadepost bij de tegenpartij neergelegd worden.
  2. Verzamel bewijzen door een verslag te maken van de gebeurtenissen die plaatsvonden ten tijde van het ongeluk. Zorg dat je getuigenverklaringen verzamelt en vergeet niet om duidelijk beeldmateriaal te maken. Maak indien mogelijk direct na het ongeluk foto’s van de plek van het ongeluk of laat dit door iemand doen als je dit niet kunt door uw verwondingen.
  3. Schadevergoeding is belangrijk, maar jouw gezondheid is belangrijker. Ga daarom direct naar een huisarts. Dit zorgt tevens direct voor bewijs dat je inderdaad letselschade hebt.
  4. Houd een administratie bij van alle kosten die je maakt. Deze kunt je allemaal claimen als ze inderdaad verband houden met het ongeluk. Hieronder valt ook de inkomstenderving die je lijdt doordat je niet meer kunt werken vanwege de letselschade. Zorg wel dat je van deze inkomstenderving bewijzen hebt, een voorbeeld van zo’n bewijs is een verklaring van jouw werkgever.

Proefrit doorspreken

We raden je aan om de proefrit die je gaat maken, eerst goed door te spreken met de dealer. Is de eigenaar verzekerd? Bent je afdoende verzekerd? Zet ook afspraken op papier waarin duidelijk staat hoe het verzekeringstechnisch zit. Vaak heeft de autodealer zelf een standaardformulier dat je moet ondertekenen, voordat je met de auto de weg op mag. Als alles geregeld is, moet je vooral niet vergeten om ook veel plezier te hebben tijdens de proefrit en echt goed te kijken of de auto bij je past.

Gerelateerde berichten

Over ons

Lees onze informatie blogs over auto’s en de wereld van mobiliteit en innovatie.

Contactgegevens

Via info @ proefrit-maken.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden